10 Νοεμβρίου, 2022

ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΤΟ ΧΑΛΑΡΟ COOL ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΤΟ ΧΑΛΑΡΟ COOL ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

Πόσο Μαγνήσιο έχουμε

Το Σώμα του ανθρώπου έχει 24gr Μαγνήσιο που κατά 99% βρίσκεται μέσα στα κύτταρα  (60% στο σκελετό , 20% στους σκελετικούς  19% στα υπόλοιπα κύτταρα ) και μόνο 1% του μαγνησίου είναι εξωκυττάριο είναι στο αίμα και είναι αυτό που μετράμε σε μια εξέταση αίματος .

Το γεγονός ότι το 99% του μαγνησίου βρίσκεται μέσα στα κύτταρα δείχνει τη μεγάλη ζωτική σημασία που έχει για τη λειτουργία των κυττάρων  και το γεγονός ότι το 1% μόνο βρίσκεται στο αίμα  αυτό σημαίνει ότι όταν κάνουμε μία εξέταση αίματος και βλέπουμε το Μαγνήσιο αυτό το Μαγνήσιο που βλέπουμε είναι το 1% είναι αυτό που βρίσκεται στο εξωκυττάριο. Επομένως ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε να έχουμε εικόνα για το πόσο μαγνήσιο έχουμε .

Άλλο σημαντικό το μαγνήσιο δεν το παράγει ο οργανισμός αλλά το προσλαμβάνει από τις Τροφές .

Πού βρίσκεται το μαγνήσιο 

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι βρίσκεται σε όλες τις τροφές εκτός από τα λίπη τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα .Πλούσια σε Μαγνήσιο είναι οι ξηροί Καρποί Όλα τα Φρέσκα Λαχανικά Ολα τα  Πράσινα Τρόφιμα ( το Μαγνήσιο είναι η καρδιά της Χλωροφύλλης επομένως σε όλα τα πράσινα ) τα όσπρια , τα δημητριακά ολικής αλέσεως , και τα Τρόφιμα τα Χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Τροφής , το νερό  σύμφωνα με το  National Institute of Health 

Πως και Πόσο Απορροφάται το μαγνήσιο 

Καθημερινά προσλαμβάνουμε μαγνήσιο από τροφές ίσως και από συμπληρώματα .Μόνο το 30% απορροφάται από τον οργανισμό , δηλαδή το 1/3  απορροφάται , τα κύτταρα παίρνουν αυτό που χρειάζεται  το υπόλοιπα 2/3 αποβάλλεται από τους νεφρούς 

Η απορρόφηση του Μαγνησίου  από 30% μπορεί να φτάσει και στα 50% όταν υπάρχει έλλειψη, ανεπάρκεια στον οργανισμό Η απορρόφηση του μαγνησίου εξαρτάται η διευκολύνεται  από τη μορφή του μαγνησίου που υπάρχουν στα συμπληρώματα  από τα διάφορα φάρμακα όπως  επίσης μπορεί να επηρεαστεί και από το τι υπάρχει μέσα στο γαστρικό σωλήνα και επίσης θα πρέπει να πούμε ότι πολύ συχνά προσλαμβάνουμε παίρνουμε ταυτόχρονα και συμπληρώματα με σίδηρο με ασβέστιο. Αυτά τα δύο,  ο σίδηρος και το ασβέστιο εμποδίζουν την απορρόφηση του μαγνησίου και μπορούν να τη μειώσουν όπως οι γυναίκες τη δυσμηνόρροια οι οποίες πρέπει να πάρουν ασβέστιο αλλά επίσης πρέπει να πάρουμε και μαγνήσιο. Επίσης οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη , στην εμμηνόπαυση  επίσης και οι αθλητές μπορεί να παίρνουν ασβέστιο  να μαγνήσιο και σίδηρο σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αλληλεπίδραση  όποτε πρέπει κανένας να αναρωτηθεί Ποιο σκεύασμα πρέπει να πάρει έτσι ώστε να ξεπεράσει Το πρόβλημα με το σίδηρο και το ασβέστιο .

Πόσο Μαγνήσιο Χρειαζόμαστε την ημέρα 

Ενας Ενήλικας Άντρας χρειάζεται 400-420 mg την ημέρα . Μια Ενήλικη Γυναίκα 320-360 mg ημερησίως υπάρχουν όμως κάποιες διαφοροποιήσεις άν είναι έγκυος πρέπει να δώσει μαγνήσιο και στο έμβρυο το οποίο είναι σε ανάπτυξη χρειάζεται ποσότητα 360-400 mg , μία γυναίκα η οποία  θηλάζει από 320-360 mg  σύμφωνα με το National Institute of Health καθώς και το Food & Nutrition Board.

Έχει όμως παρατηρηθεί το παράδοξο ότι στις σύγχρονες Δυτικές Κοινωνίες  έχει μειωθεί η πρόσληψη του μαγνησίου σε σχέση με το παρελθόν. Η έλλειψη μαγνησίου, αποτελεί τη 2η πιο συχνή έλλειψη στις ανεπτυγμένες χώρες. .Ενώ παλαιότερα από την διατροφή μας προσλαμβάνουν 450 εως 500 mg μαγνησίου την ημέρα Αυτό άλλαξε και τώρα έχει μειωθεί στα 170 εως 250mg το οποίο είναι λογικό .Λόγω της αλλαγής του τρόπου διατροφής από την Μεσογειακή Διατροφή τρεφόμαστε περισσότερο με λίπη , με επεξεργασμένες  τροφές όπως επεξεργασμένα δημητριακά , επεξεργασμένα  κόκκινα κρέατα .Αυτό σημαίνει πιο φτωχή πρόσληψη μαγνησίου από την τροφή από μια γενικά μη ισορροπημένη διατροφή.

Έλλειψη μαγνησίου μπορεί να έχει κάποιος  και σε άλλες καταστάσεις όπως σε χρόνιο αλκοολισμό, επίσης μπορεί κάποιος να έχει μία επαρκή πρόσληψη μαγνησίου  αλλά μην καλύπτονται οι ανάγκες του οι οποίες είναι αυξημένες στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό στην έντονη αθλητική δραστηριότητα και στην άθληση,στο άγχος και στο στρες η οποία δυστυχώς έχει γίνει μία καθημερινότητα 

Έλλειψη μαγνησίου λόγω μειωμένης απορρόφησης μπορεί να έχει κάποιος λόγω χρήσης υπακτικών για την δυσκοιλιότητα .Μεγάλη Σημασίας η χρήση αναστολής  αντλίας πρωτονίων  δηλαδή πραζολών για το στομάχι σε χρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μείωση απορρόφηση του μαγνησίου .Όσοι παίρνουν  σκευάσματα  ασβεστίου και σιδήρου μπορεί να έχει μειωμένη απορρόφηση μαγνησίου. Στον Χρόνιο Αλκοολισμό ,στις μεγάλες ηλικίες , όσοι έχουν αυξημένη νεφρική απέκκριση (αρρύθμιστος διαβήτης ) .Οσοι παίρνουν διουρητικά μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα μαγνησίου

Η Σημασία του Μαγνησίου Στον Οργανισμό 

Το 99% του Μαγνησίου είναι ενδοκυτταρικό σημείο που δείχνει πόσο σημαντικό καθοριστικό ρόλο έχει .Έχει καταλυτικό ρόλο σε πολλές ενζυματικές αντιδράσεις και σε χιλιάδες κυτταρικές λειτουργίες αντιδράσεις .Ενεργοποιεί περισσότερα από 300 ένζυμα, αντιδράσεις που απαιτούν ενέργεια σε ATP , Αντιγραφή & Μεταγραφή του DNA,μετάφραση του RNA, συμβάλλει στην σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών , στην νευρομυϊκή  αγωγιμότητα στην μεταφορά ιόντων ασβεστίου , στον ενεργειακό μεταβολισμό και απόδοση των κυττάρων.

Δεν Υπάρχει λειτουργία στο κύτταρο που να λείπει το Μαγνήσιο και για αυτό το λόγο βρίσκεται κατά 99% μέσα στα κύτταρα ,ενδοκυτταρικά και για αυτό το λόγο έχει Ύψιστη Ζωτικη Σημασία για τον Οργανισμό.

ΤΟ ΧΑΛΑΡΟ COOL ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

Έτσι θα το χαρακτήριζα αν είναι να αποκωδικοποιήσω να απλουστεύω τα ευεργετικά οφέλη του Μαγνησίου στον Οργανισμό 

Χαλαρώνει τους Μύες Τους Σκελετικούς , της Μήτρας, της Καρδιάς 

Βοηθάει στην Ψυχική Διάθεση χαλαρώνοντας τις Μυικές & Νευρικές Ίνες και για αυτό 

Ανακουφίζει από πονοκεφάλους κεφαλαλγίες και ιδιαίτερα τις ημικρανίες. Βοηθάει στις αυπνίες και στην ποιότητα του ύπνου γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και προληπτικά η επαρκή ποσότητα μαγνησίου παίζει σημαντικό ρόλο. Το 60% του Μαγνησίου απορροφάται από τα οστά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και ιδιαίτερα στην εμμηνόπαυση .Μπορεί να μειώσει την αίσθηση της χρόνιας κόπωσης γιατί όταν υπάρχει χαμηλό μαγνήσιο πέφτει το νάτριο πέφτει και το ασβέστιο , είναι δηλαδή απαραίτητος ο ρόλος του Μαγνησίου για να διατηρηθούν σε ισορροπία και οι υπόλοιποι  ηλεκτρολύτες .

Το κλασικό πολύ συχνό σύμπτωμα  έλλειψης μαγνησίου είναι οι κράμπες & οι μυϊκές συσπάσεις 

στους ηλικιωμένους στους αθλητές και γενικότερα στους αθλούμενους Το Μαγνήσιο χαλαρώνει τις μυικές ίνες και τις αντιμετωπίζει πολύ καλά .

 Επίσης το Μαγνήσιο βοηθάει στο να μειωθεί η πίεση και να λειτουργήσει η καρδιά πιο ικανοποιητικά πιο ήρεμα και χωρίς αρρυθμίες

Μπορεί να σχετίζεται με μείωση της δυσκοιλιότητας σίγουρα σχετίζεται με την δυσμηνόρροια, τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας, σίγουρα το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο γιατί βοηθάει γενικώς στη μείωση της κινητικότητας  της μήτρας και γενικά των σπασμών που μπορεί να κάνει.

Στην Διάρκεια της Εγκυμοσύνης οι γυναικολόγοι δίνουν συχνά στις γυναίκες  μαγνήσιο για να μην υπάρχουν αυξημένες συσπάσεις της μήτρας Μειώνει τις Φλεγμονές Αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL .Υπάρχει νεότερη Πληροφόρηση ότι μειώνεται η πιθανότητα διαβήτη στους προδιαβητικούς όταν έχουν επαρκή πρόσληψη μαγνησίου, βελτίωση της μεταβολής του γλυκόζης και της ινσουλίνης , καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κυττάρων , Χαλαρώνει τις λείες μυϊκές ίνες των βρόγχων  βελτιώνοντας το άσθμα , αποτελεί βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της απορρόφησης, του μεταβολισμού και της δράσης της βιταμίνης D στον οργανισμό γι’ αυτό συστήνεται να συγχορηγείται όταν λαμβάνεται βιταμίνη D.

Ποιοί Δεν Επιτρέπεται να πάρουν Μαγνήσιο

Η  κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι μία

ΕΧΕΙΣ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ;

Η περίσσεια μαγνησίου αποβάλλεται από τα νεφρά .Επομένως κάποιος ο οποίος έχει μία σημαντική νεφρική ανεπάρκεια και πάρει αρκετή ποσότητα συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να ανέβει πολύ Το μαγνήσιο στο αίμα γιατί δεν μπορεί να αποβάλλει με τα νεφρά .

Ποιοί Δεν Χρειάζεται να πάρουν Μαγνήσιο

 Αν η διατροφή σας είναι μεσογειακή ,τρώτε περισσότερο πράσινη τροφή ,δημητριακά μη επεξεργασμένα , κόκκινα κρέατα μη επεξεργασμένα , όχι λιπαρά , σίγουρα δεν χρειάζεται κανένα συμπλήρωμα  Μαγνησίου .Και αν πάρεις συμπλήρωμα  το μαγνήσιο που θα πάρεις θα το αποβάλλεις με τα ούρα στην τουαλέτα. Το μόνο κακό θα είναι για την τσέπη σας και μόνο!

Ποιοί Θα Ωφεληθούν παίρνοντας  Μαγνήσιο

Σιγουρότατα οι άνθρωποι με διατροφή φτωχή σε Μαγνήσιο 

Στην Εγκυμοσύνη & στον Θηλασμό όπου οι ανάγκες λόγω αυξημένων αναγκών και της μητέρας αλλά και του εμβρύου αλλά γιατί και το Μαγνήσιο βοηθάει μειώνει τις συσπάσεις της μήτρας

Στη δυσμηνόρροια και γενικά στο σύνδρομο του προεμμηνορυσιακού κύκλου που χαρακτηρίζεται από σπασμούς της μήτρας δίνουμε συμπλήρωμα μαγνησίου και μπορεί να είναι μία σημαντική Βοήθεια

Στην Εμμηνόπαυση που έχει διάφορα προβλήματα κεφαλαλγίες αϋπνίες κακό ύπνο πρόβλημα με τα οστά 

Στους Αθλούμενους που κάνουν κράμπες και μυϊκούς σπασμούς

Στο Σύνδρομο Της Χρόνιας Κόπωσης και Αδυναμίας

Στις Αυπνίες και στην Βελτίωση Ποιότητας Ύπνου

Στο Αγχος & στο Στρες 

Στην Υπέρταση και Αρρυθμίες

Στους Πονοκεφάλους Στις Κεφαλαλγίες και ιδιαίτερα στις ημικρανίες

Στους Προδιαβητικούς & στους Διαβητικούς 

Σε όσους παίρνουν διουρητικά και πραζόλες

Πηγές

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-healthProfessional/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404370/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19621856/

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(03)14428-5/fulltext

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό αν είστε έγκυες, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να μην γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόση
 

Ο φαρμακοποιός

Παπαδόπουλος Παναγιώτης